Ocena kondycji pszenicy ozimej w USA wzrosła, a zasiewy jare wyprzedzają średnie tempo

Deszcze wpłynęły na poprawę kondycji zasiewów pszenicy ozimej w części Wielkich Równin USA. Po zamknięciu poniedziałkowej sesji USDA poinformował, że 51% upraw amerykańskiej pszenicy ozimej było w dobrym lub doskonałym stanie w tygodniu kończącym się 4-maja 2025 roku. Oznacza to wzrost z 49% w zeszłym tygodniu i wynik minimalnie (1%) wyższy niż przed rokiem (patrz wykres).

Kondycja upraw pszenicy ozimej w USA jest najlepsza od lat - wykres:

Tempo zasiewów wiosennych jest w USA szybsze niż zwykle

Najnowszy raport Crop Progress poinformował również, że amerykańscy rolnicy obsiali już 40% planowanego areału kukurydzy (39% średnio) i 30% obszaru soi (23% średnio), co oznacza tempo powyżej średniej 5-letniej.

Także zasiewy pszenicy jarej wyprzedzają średnie tempo w tym roku. Zaawansowanie prac sięga 44% planowanego areału w porównaniu do 34% średnio dla tej daty.

Korzystna do siewu pogoda sprawia, że powinny zrealizować się prognozy znacznego wzrostu areału kukurydzy kosztem soi i pszenicy.

Powierzchnia zasiewów kukurydzy w USA powinna wzrosnąć o 5 procent w porównaniu z 2024 rokiem

Według opublikowanego 31-go marca 2025 roku raportu Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA) powierzchnia zasiewów kukurydzy w 2025 roku szacowana jest na 95,3 miliona akrów, co stanowi wzrost o 5 procent lub 4,73 miliona akrów w porównaniu z rokiem ubiegłym. Powierzchnia upraw ma wzrosnąć lub pozostać niezmieniona w 40 z 48 stanów.

Jednocześnie areał zasiewów soi powinien spaść o 4 procenty, a pszenicy obniży się 2 procenty w skali roku.

Wprawdzie pierwszą prognozę zbiorów w sezonie 2024/25 USDA opublikuje w maju, to jednak swoje szacunki dla nowego sezonu ujawniła już Międzynarodowa Rada Zbożowa (IGC).

Zbiory kukurydzy w USA powinny być rekordowe

W związku ze znacznym wzrostem areału IGC prognozuje, że tegoroczne zbiory kukurydzy w USA osiągną rekordowy poziom 397,4 mln ton.

Produkcja kukurydzy w USA według IGC - wykres:

 

Andrzej Bąk

Źródło: USDA