Indeks cen zbóż FAO spadł w maju do poziomu najniższego od 2020 roku

Zgodnie z raportem Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) międzynarodowe ceny zbóż spadły w maju po miesięcznym lekkim wybiciu. Największy wpływ na spadek wskaźnika cen zbóż FAO miała kukurydza, która jednak w tym czasie w Polsce drożała. W mniejszym zakresie obniżyły się światowe ceny pszenicy i pozostałych zbóż paszowych (podobnie jak w Polsce), ale międzynarodowe ceny ryżu odbiły w górę.

Światowe ceny zbóż najniżej od 2020 roku!!!

W maju tego roku wskaźnik cen zbóż FAO wyniósł średnio 109,0 punktów, co stanowi spadek o 2,0 punkty (1,8 procent) w porównaniu z kwietniem i w konsekwencji poziom najniższy od września 2020 roku (patrz wykres). W skali roku indeks cen zbóż spadł o 8,2 procenta.

Indeks cen zbóż FAO w ujęciu miesięcznym:

Dla porównania, ceny średnie miesięczne pszenicy (konsumpcyjna/paszowa) i kukurydzy w kraju od 2018 roku

 

Globalne ceny kukurydzy gwałtownie spadły (w Polsce wzrosły) w ciągu miesiąca, pod presją silnej konkurencji i rosnącej sezonowej dostępności z trwających zbiorów w Argentynie i Brazylii, przy czym zbiory w obu krajach przekroczyły tempo z ubiegłego roku do końca maja.

Oczekiwania rekordowych zbiorów kukurydzy w 2025 r. w Stanach Zjednoczonych Ameryki dodatkowo przyczyniły się do presji spadkowej na ceny. Spadły również światowe ceny sorgo i jęczmienia, wśród innych zbóż paszowych.

 

Międzynarodowe ceny pszenicy również spadły (też w Polsce), choć bardziej umiarkowanie, ze względu na stłumiony popyt globalny i poprawę warunków upraw na półkuli północnej. Opady deszczu pod koniec miesiąca zmniejszyły ryzyko suszy w częściach Europy, regionie Morza Czarnego i Stanach Zjednoczonych Ameryki.

 

Dla porównania, indeks cen ryżu FAO wzrósł w maju o 1,4 procenta, co było spowodowane dużym popytem na odmiany aromatyczne i wyższymi cenami ryżu Indica, na które częściowo wpłynął wzrost wartości walut w stosunku do dolara amerykańskiego w niektórych krajach eksportujących.

 

Andrzej Bąk

Źródło: FAO, MRiRW