Indeks światowych cen żywności FAO wzrósł w lipcu z powodu wyższych cen mięsa i olejów roślinnych

Z raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) wynika, że międzynarodowe ceny żywności wzrosły w lipcu drugi miesiąc z rzędu, osiągając poziom najwyższy od lutego 2023 roku.

Pokazuje to indeks cen żywności FAO*, który wyniósł średnio 130,1 punktu w lipcu, czyli o 2,1 punktów (1,6 procent) wyżej niż w czerwcu.

 

Indeks cen żywności FAO:

W porównaniu do lipca 2024 roku wskaźnik jest wyższy o 7,6 procent, ale nadal o 18,8 procent poniżej historycznego maksimum (marzec 2022 roku).

W lipcu bardzo duży wzrost indeksów cen olejów roślinnych i mięsa przewyższył lekki spadek cen cen zbóż w tym czasie przy stabilnych cenach (w skali miesiąca) cukru i nabiału.

 

Zmiany notowań wskaźników poszczególnych grup towarów żywnościowych

 

* Indeks cen żywności FAO (FFPI) jest miarą miesięcznej zmiany międzynarodowych cen koszyka towarów żywnościowych. Składa się ze średniej pięciu indeksów cen grup towarów ważonych średnimi udziałami eksportowymi każdej z grup w latach 2014–2016. 

 


Andrzej Bąk

Źródło: FAO