Całkowita produkcja zbożowa w Unii Europejskiej powinna zwiększyć się w tym roku o blisko 9%, mimo znacznego oczekiwanego spadku produkcji kukurydzy - wynika z najnowszego raportu Komisji Europejskiej.
Komisja Europejska oszacowała, że łączna powierzchnia zasiewów zbóż w UE-27 przeznaczona pod zbiory w 2025 r. wyniosłą 49,69 mln hektarów, co stanowi wzrost o 1,2 proc. w porównaniu z 49,08 mln ha zasianych pod zbiory w roku ubiegłym.
Trzy główne uprawy zbożowe to:
Łącznie trzy główne zboża stanowią prawie 80 procent obszaru uprawy zbóż w UE-27 w sezonie 2025–2026.
KE szacuje, że łączna produkcja pszenicy z nowego zbioru w 27 państwach członkowskich Unii Europejskiej wyniosła 136,37 mln ton, co będzie wynikiem znacznie lepszym od najniższego poziomu od 12 lat, który w ubiegłym roku wyniósł 118,9 mln ton.
Oczekuje się, że produkcja pszenicy miękkiej wyniosła 128,08 mln ton, co stanowi wzrost 15% z 111,68 mln ton w 2024 r.
Produkcja pszenicy durum szacowana jest na 8,29 mln ton, co stanowi również wzrost o 15 procent w porównaniu z poprzednimi zbiorami, które wyniosły 7,21 mln ton.
Komisja Europejska szacuje szacuje teraz, że całkowita produkcja jęczmienia wyniosła 53,71 mln ton (+9,3% – r/r), w porównaniu z 49,14 mln ton w roku ubiegłym i średnią pięcioletnią wynoszącą 50,67 mln ton.
Prognozuje się, że produkcja kukurydzy w UE-27 spadnie o 5,3 procent rok do roku, do 57,57 mln ton. Powodem ma być głównie mniejszy areał upraw przy nieco gorszych niż rok temu plonach.
Andrzej Bąk
Źródło: KE