Według październikowej prognozy FAO na sezon 2025/26, przewidywany jest rekordowy poziom światowych zbiorów zbóż (2,971 mln ton), wzrost globalnych zapasów do 889,1 mln ton. Oznacza to najwyższą dostępność zbóż od lat i rekordowe zużycie na poziomie 2,922 mln ton, w tym zbóż paszowych. W związku z obfitymi dostawami, zapowiadana jest presja na niższe ceny zbóż, a wskaźnik cen zbóż FAO we wrześniu 2025 spadł do najniższego poziomu od 2020 roku.
Podniesiona została prognoza produkcji zbóż do 2,971 mln ton, głównie dzięki rekordowym zbiorom w Indiach i lepszym plonom w Pakistanie.
Globalne zapasy zbóż mają wzrosnąć do 889,1 mln ton, a wskaźnik zapasów do zużycia ma osiągnąć 30,3%, co jest najwyższym poziomem od kilku lat, wskazując na wysoki poziom bezpieczeństwa żywnościowego.
Światowe zużycie zbóż prognozowane jest na 2,922 mln ton, z największym wzrostem dotyczy zbóż paszowych (o 1,7%), napędzanym przez zwiększone wykorzystanie kukurydzy i sorgo w Brazylii, USA i UE.
Prognozowana jest dalsza presja cenowa dla rolników, zwłaszcza w Europie i USA, jako rezultat obfitych dostaw. Wskaźnik cen zbóż FAO spadł we wrześniu 2025 do najniższego poziomu od 2020 roku.
Prognozowana jest produkcja pszenicy w 2025 roku na rekordowo wysokim poziomie, głównie ze względu na lepsze plony w Kanadzie, UE i Federacji Rosyjskiej. Wykorzystanie pszenicy utrzymuje się na stałym poziomie bez większych dostosowań, handel ma wzrosnąć, a oczekuje się, że zapasy będą rosły w niektórych głównych krajach produkcyjnych.
Produkcja kukurydzy w 2025 roku jest rewidowana wyżej, na czele z Brazylią i USA, zwiększając wykorzystanie pasz i handel. Przewiduje się, że zapasy na koniec 2026 r. odrobią straty, a wzrosty w Brazylii i USA zrównoważą niższe zapasy w UE.
Oczekuje się, że globalna produkcja ryżu, wykorzystanie i zapasy nadal będą osiągać rekordowe poziomy w sezonie 2025/26, podczas gdy handel w 2026 r. zmaleje.
Andrzej Bąl
Źródło: FAO