Skrót listopadowej prognozy USDA (sezon 2016/17)

Amerykanie, w najnowszej swojej prognozie, podnieśli szacunki i tak już rekordowych zbiorów zbóż i soi na świecie. Największym zaskoczeniem była korekta w górę amerykańskiej produkcji kukurydzy, dzięki wyższemu plonowaniu, podczas gdy większość analityków oczekiwała lekkiego cięcia.

KUKURYDZA (sezon 2016/17)

Kukurydza USA:
USDA podniósł, wbrew oczekiwaniom, średnią wydajność amerykańskiej kukurydzy ze 173,4 buszli na akr, do 175,3 b/a. W efekcie oczekiwana amerykańska i tak już rekordowa produkcja kukurydzy została podniesiona o 4,3 mln ton do 386,8 mln ton, w porównaniu z październikiem. Skorygowano również w górę (+2,1 mln t) zapasy na koniec sezonu, do 61,05 mln ton (+38,6% licząc rok do roku).

Kukurydza świat:
Produkcja kukurydzy na świecie została zwiększona o 4,8 mln ton, do nowego rekordu 1030,5 mln ton. Jednocześnie podniesiono także o 2,2 mln t światowe zużycie, do 1021,7 mln ton. Stąd też zapasy końcowe zostały oszacowane na poziomie o 1,4 mln ton wyżej niż w październiku i powinny wynieść 218,2 mln ton (+4,2% rok do roku).


Kukurydza w Unii Europejskiej:
Nie dokonano żadnych zmian w bilansie na unijnym rynku kukurydzy, w stosunku do prognozy sprzed miesiąca. Produkcja szacowana jest na 60,28 mln ton (+3,1% rok do roku), import na 13,5 mln ton, a zużycie powinno wynieść 55,8 mln ton. Oznacza to zapasy na koniec sezonu na poziomie 5,12 mln ton (-25,1% rok do roku).

 

SOJA (sezon 2016/17)

Soja USA:
Jeszcze lepsze (rekordowe) plony i zbiory soi w USA i w konsekwencji świecie
USDA podniósł średni plon soi w USA z 51,4 do 52,5 buszli/akr (zgodnie z oczekiwaniami). Amerykańska produkcja soi została zwiększona o 2,5 mln ton, do nowego rekordu 118,69 mln ton. Skorygowano nieco w dół krajowe zużycie (do 56 mln t) i lekko w górę eksport (do 55,8 mln t). W konsekwencji zapasy końcowe w USA zostały podniesione o 2,3 mln t, do 13,1 mln ton. Oznacza to wzrost zapasów soi w USA o 144,0%, licząc rok do roku (z 5,36 mln ton na koniec sezonu 2016/16).

Soja świat:

W górę zapasy początkowe, produkcja i zapasy końcowe
Zapasy początkowe (końcowe z sezonu 2015/16) soi na świecie podniesiono o 1,6 mln t, do 77,07 mln ton. Szacunki światowych zbiorów wzrosły o 2,9 mln ton, do rekordowych 336,09 mln ton (dzięki USA), podczas gdy światowe zużyci pozostało na niezmienionym (w porównaniu do października) poziomie 328,7 mln ton.. Jest to kolejna prognoza pokazująca przewagę produkcji soi nad jej zużyciem (336,1 / 328,7 mln t). Zapasy na koniec sezonu 2016/17 szacowane są teraz na 81,53 mln ton, w porównaniu do 77,4 mln ton w październiku i do 77,1 mln ton - rok wcześniej.

 

PSZENICA (sezon 2016/17)

Pszenica USA:
Bilans praktycznie nie zmienił się od października. Zbiory oceniane są w USA na doskonałe 62,86 mln ton (+12,0% - rok do roku), krajowe zużycie powinno wynieść 35,16, a eksport na 26,54 mln ton. Zapasy na koniec sezonu podniesiono o symboliczne 0,14 mln ton, do 31,12 mln ton (+17,2% - rok do roku).

Pszenica świat:
Globalna produkcja pszenicy została podniesiona symbolicznie (+0,28 mln t) do rekordowych 744,72 mln ton. Po stronie podażowej bilansu, podniesiono o 1,4 mln ton zapasy początkowe, zrekompensowane częściowo przez większe o 0,8 mln ton (do 736,5 mln t) globalne zużycie. Stąd oczekiwane na koniec obecnego sezonu światowe zapasy pszenicy podniesiono o 0,8 mln t, do rekordowych 249,23 mln ton (+3,4% - rok do roku). Przypominam, że wcześniej przez 4 miesiące z rzędu USDA dokonywał lekkich korekt w dół światowych zapasów.

Pszenica w Unii Europejskiej:

Produkcja niższa o 10%, zapasy o 26%, a eksport o 28% - licząc rok do roku
W bilansie skorygowano w górę o 0,3 mln ton, do 143,57 mln ton unijną produkcję pszenicy (-10,3% - rok do roku). Jednocześnie obniżono, z 7,0 do 6,5 mln ton, unijny import. Zużycie pozostaje na poziomie 128,7 mln ton, a eksport na 25 mln ton (34,7 mln t - rok wcześniej). Na koniec obecnego poziomu UE powinna pozostać z zapasami pszenicy wynoszącymi 10,38 mln ton. Oznacza to spadek zapasów o symboliczne 0,15 mln ton w porównaniu z październikiem, ale aż o 25,9% (-3,63 mln t) licząc rok do roku.

 


Andrzej Bąk – www.ewgt.com.pl
https://www.facebook.com/eWGTsa
Źródło: USDA (raport z 09-11-2016)